Det er kulsort. En gren knækker tæt på dig. Du kaster et nervøst blik bagud, men kan ikke se noget. Du trækker vejret i små ryk, hjertet banker smertefuldt i din brystkasse, sveddråber kribler ned over dit ansigt. For sent opdager du, at du er blevet fanget i en gyserfilm anbefalet af Nordkultur.

(Kender du nogle nordiske gyserfilm, som vi andre bare kende til? Smid en kommentar nederst!)

Alfablót – Nordens svar på Halloween

I de seneste år har Danmark og resten af Europa taget Halloween til sig og fejrer det i stor stil. Halloween er en gammel tradition, som kelterne i Skotland bragte med over til USA. Det var oprindeligt den dag, hvor kelterne fejrede nytår, og hvor man troede, at de dødes ånder fik et dagpas til at gå rundt blandt de levende. Det var en festdag, som blev kaldt “samhain“, og man ærede de døde og fejrede høsten. Bål blev tændt for at udrense alle dårligdomme og dermed give plads til genfødsel og frugtbarhed.

Læs mere om forskellen på Halloween og Allehelgensaften her.

Men har Norden en lignende tradition for Halloween, spørger du?

Ja. Alfeblót.

Blót” (norrønt ord for “ofring”) er en samlet betegnelse for et væld af ritualer i den hedenske tro. Som regel består et blót af et ritual, hvor målet er at ofre noget til nogen.

Alfeblót er et mindre ritual, som finder sted under høsttid og muligvis også ved juletid. Blótets tema kredser om slægt og familie, og man fokuserer på alferne, som er en særlig kategori af guddommelige væsner, der er tilknyttet frugtbarhed og de afdøde forfædre.  Målet med ritualet er derfor at overvinde sygdom, krisesituationer og styrke slægtens velbefindende.

Tilfælles med Halloween har alfeblótet hyldesten til forfædrene, frugtbarheden og den tætte relation til åndeverdenen.

 

“Alfablot” af metalbandet Enslaved. Findes på albummet “Eld” fra 1997.

 

Gyserfilm nr. 1: Låt den rätte komma in (Alfredson, 2008)

Låt den rätte komma in (da: Lad den rette komme ind) bygger på John Ajvide Lindqvists roman af samme navn fra 2004. Den 12-årige Oskar bliver mobbet i skolen og har en drøm om at turde sige fra, men mislykkes. Indtil Eli dukker op. Eli er meget bleg og har tyndt tøj på, men fryser ikke. Hun bevæger sig kun ud om natten og har en stærk trang til at drikke blod, men får skyldfølelse, hver gang hun overfalder et menneske. Eli og Oskar danner et smukt venskab (og lidt mere til), og sammen tager de kampen op for at leve … og overleve.

Filmen er et mesterværk af svenske Tomas Alfredson, hvor man rigtigt kan mærke den nordiske, mørke og kolde stil (også kaldet Nordic Noir). Filmen byder på meget mere end gys; genremæssigt er den en blanding af gys, drama, romantik og socialrealisme.

Jeg kunne skrive en alenlang hyldest til denne film (hvilket jeg allerede har gjort i en eksamensopgave), men det må blive en anden gang. Kort sagt: Se den. Og lad ikke dit humør blive ødelagt af det amerikanske remake, Let Me In (Reeves, 2010).

 

 

Traileren til Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2008)

 

Gyserfilm nr. 2: Trolljegeren (Øvredal, 2010)

Trolljegeren (da: Troldjægeren) er en blanding af horror, fantasy og drama i vaskeægte mockumentary-stil. En gruppe studerende efterforsker en række bjørnemord i Norges skove og fjelde og møder en mystisk jæger, som de begynder at følge. De finder ud af, at det, han jagter, ikke kan måle sig med med almindelige mennesker.

Personligt er jeg stor fan af mockumentary-stilen. Ofte er film i denne genre så realistisk lavet, at jeg tit bliver halvt overbevist om, at det er foregået i virkeligheden. Se bare på den banebrydende The Blair Witch Project (Myrick og Sánchez, 1999). Jeg måtte ligefrem spørge min ven, som jeg så den med, om det var en virkelig film.  At kunne skabe sådan en følelse hos publikum med det filmiske hånd(holdte)værk er imponerende. Derfor husker jeg også, at Trolljegeren gjorde stort indtryk på mig, da jeg så den for flere år siden.

Se den! Se den nu!

Traileren til Trolljegeren (Øvredal, 2010).

Gyserfilm nr. 3: Gåten Ragnarok (Sandemose, 2013)

Er du til store monstre, der vil æde dig, kan jeg anbefale denne norske film. Arkæologen Sigurd Svendson er gået i stå med sin forskning, og støttepengene strømmer ikke længere ind. Men da hans kollega Allan en dag hjembringer en mystisk runesten, bliver det et vendepunkt i Sigurds karriere. Runestenen fører ham, Allan og Sigurds to børn op til Finnmark i Nordnorge, hvor de mødes med Allans kollega, Elisabeth. Sammen begiver dig sig med en guide på en rejse dybt ind i skovene for at finde svaret på en myte, som de ikke troede fandtes i virkeligheden. Men de bliver klogere.

Filmen er i den lavere ende budgetmæssigt, men hvis man kan se bort fra dette, bliver man rigeligt underholdt. Og så er Sofia Helin (Elisabeth) som altid en fænomenal skuespiller. Du kender hende sikkert fra tv-serierne Broen og Arn.

Traileren til Gåten Ragnarok (Sandemose, 2013).

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *